HyperX Cloud, un headset de milioane [REVIEW]

de: Radu Neagu
25 10. 2014

HyperX Cloud sună ca un software de backup pentru SSD-urile celor de la Kingston, nu? Nu este vorba însă de nici un software ci de o pereche de căști pe care HyperX le oferă pasionaților de gaming.

Bine, le oferă adică le pune la dispozitiția celor care doresc să și le cumpere, și da, vorbim de același brand care este inscripționat și pe SSD-uri sau memorii RAM. Spre deosebire de componentele de PC, care poartă numele de Kingston HyperX căștile dețin doar denumirea de HyperX, lucru ce ne face să înțelegem că brand-ul Kingston s-a detașat puțin de companie, cel puțin pentru perifericele de acest gen.

Introducere HyperX Cloud

Kingston a devenit un nume destul de ușor de recunoscut în peisajul competițiilor electronice și având în vedere că perifericele de PC, în special headset-urile sunt cele mai vizibile echipamente la competiții, aceasta este modalitatea prin care compania le promovează cel mai intens. Pe cutie regăsim de altfel numele unor organizații destul de proeminente în domeniu, și anume Afterall, Team Liquid, Alliance și Intel Extreme Masters.

HyperX recunoaște că headset-ul lor a fost dezvoltat în colaborare cu Qpad, un brand de renume din domeniul perifericelor cu sediul în Suedia. HyperX Cloud este de fapt un kit Qpad QH-90 cu branding-ul aferent, care la rândul lor, sunt la origine un kit Takstar Pro 80 modificat pentru a include un microfon detașabil. Să nu fim totuși dezamăgiți de aceste rebranding-uri, Qpad are o relație destul de bună cu Beyerdynamics iar Takstar este destul de bine văzut în comunitatea de audiofili.

Design-ul este destul de simplist, căștile fiind construite cu o serie de difuzoare de 53 mm cu o frecvență de răspuns de 15-25.000 Hz. Design-ul este dus la limită cu ajutorul unu headband căptușit și prin existența cupelor de urechi detașabile, folosirea aluminiului și prezența microfonului detașabil.

Specificații

– Bandă de susținere moale, din piele

– Tampoane pentru urechi din burete cu memorie

– Cupe de urechi detașabile, piele și velur

– Difuzoare cu un diametru de 53 mm

– Construcție solidă din aluminiu

– Microfon detașabil

– Cutie pentru controale audio

Căști – Răspuns în frecvență

– Difuzor: Dynamic, Închis, Diametru 53 mm

– SPL (Sound Pressure Level) 98 dB

– Conexiune: Mini stereo jack 3.5 mm

Microfon – Tip: Condensator (Cardioid)

– Răspuns în frecvență: 100 – 12.000 Hz

– Conexiune: Mini stereo jack 3.5 mm

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/HyperX Cloud/”/]

Pachetul este destul de bine gândit, și oferă pe lângă o introducere prietenoasă din partea managerului general al brand-ului HyperX, Anders “G8V1k1ng” Willumsen, și o mulțime de accesorii toate ambalate individual. Avem setul de căști alături de cupele adiționale de urechi, microfonul detașabil, cutia de control audio și adaptorul pentru avion, bine așezate în buretele de culoare neagră. Mă amuză existența unui adaptor pentru avion, având în vedere că multe din aeronavele cu care am zburat nici nu mai au acea conexiune activă și absolut toți pasagerii folosind smartphone-ul sau un player audio dedicat pentru audiție.

Puncte pro – HyperX Cloud

HyperX Cloud este un headset de dimensiuni mari cu cupe pentru urechi închise. Acest lucru înseamnă că cei care stau pe lângă posesorul căștilor nu vor fi deranjați prea mult de sunetul care mai scapă din ele. Banda superioară are forță destul de mare de prindere însă este în același timp și destul de elastică și se poate răsuci destul de mult. Aceasta se conectează la fiecare cupă cu un cablu extern, acoperit cu un mesh de calitate.

Logo-ul HyperX este desenat pe segmentul de aluminiu al căștii, construcția implicită a acestora fiind dintr-un material plastic acoperit cu o textură cauciucată. Partea superioară a căștilor, headband-ul mai exact, deține numele HyperX, frumos brodat cu ață de culoare neagră.

Desigur, nu cred că mai este nevoie să spun că nu există două persoane care să audă la fel o melodie, chiar și pe aceleași perechi de căști. Urechile noastre sunt unice, și preferințele dictează și stilul. Testele de audiție sunt așadar subiective însă se bazează pe audiția destul de lungă a echipamentelor audio de calitate.

Din punct de vedere muzical HyperX Cloud se aud surprinzător de bine pentru prețul pe care îl au. Chiar și înainte de a afla că sunt de fapt o versiune rebrănduită , de două ori, varianta inițială veninde de la Takstar, am fost impresionat de sunetul clar și curat al instrumentelor. Bass-ul este moderat, nici prea mult nici prea puțin, iar înaltele sunt puternice fără să fie foarte agresive. Separarea destul de agresivă a instrumentelor este de obicei elementul ce indică o claritate ridicată. Astfel, aproape orice gen de muzică poate suna foarte bine pe HyperX Cloud.

Sunetul poate fi modificat schimbând pernuțele pentru urechi. Cele din piele oferă un sunet ceva mai cald și mai profund, iar cele din velur care sunt mai rigide absorb mai puțin sunetul, iar înaltele sunt și mai pronunțate. Inițial chiar și eu m-am gândit că pernuțele sunt doar pentru comoditatea utilizatorului, uitând că materialul din care sunt făcute influențează atât de mult sunetul. Din acest motiv majoritatea căștilor de dimensiuni mari, au pernuțe din piele ecologică.

Puncte contra – HyperX Cloud

La capitolul audiție de filme HyperX Cloud este capabil să ofere o experiență satisfăcătoare. Actorii se aud destul de clar iar zgomotul de background este și el disponibil într-o cantitate destul de mare. Mă refer aici la zgomotul de background existent în film și nu la unul adițional, deranjant. Surround-ul este simulat și nu este suficient de precis pentru a crea un impact cu adevărat impresionant. HyperX Cloud nu se axează pe poziționarea sunetului iar aceasta ar fi fost unul din punctele forte ale acestui headset.

Headset-ul este creat pentru jocuri, sau cel puțin așa spune producătorul. Ei bine elementul principal care contează și care din păcate lipsește la această pereche de căști este poziționarea audio. Nu oferă o simulare precisă a distanței de la care se aude sunetul și este destul de dificilă plasarea sursei de sunet într-un mediu 3D. Desigur nu orice joc are nevoie de o poziționare audio foarte bună, destul de multe titluri oferind o experiență mai mult imersivă, cu sunete multiple a căror sursă nu trebuie identificată.

Concluzii

Apariția headset-ului HyperX Cloud, un produs din segmentul perifericelor, indică faptul că ne putem aștepta și la alte produse de acest gen din partea producătorului. Desigur, aș putea greși și HyperX Cloud va fi singurul lor produs pe acest segment, deși nu cred că producătorul va rata o colaborare cu altă companie, pentru a aduce pe piață produse al căror marjă de profit e semnificativ mai mare decât cea a SSD-urilor.

Microfonul reprezintă diferența de preț dintre headset-ul originar Takstar Pro și HyperXCloud. Diferența de preț de 15 dolari este perfect justificată, microfonul fiind de o calitate ridicată. Atât în convorbiri cât și în comenzi pentru smartphone sau în joc se aude foarte bine și nu are acel sunet ”de tinichea” întâlnit la microfoanele multor headset-uri de gaming.

Microfonul este detașabil și se poate monta sub casca dreaptă, acolo unde conectorul este în mod normal acoperit de un capac atunci când sunt purtate fără microfon. Brațul are o lungime de aproximativ 15 cm și este flexibil pentru a fi poziționat cât mai bine.

HyperX Cloud este în concluzie un headset de buget din zona audiofililor, căruia ii s-a adăugat un microfon și care acum este promovat ca un produs high-end. Prețul de 100 Euro este justificat, însă nu îl putem încadra în zona high-end pentru sunetul oferit pe segmentul de gaming. Căștile excelează într-adevăr la capitolul audiție însă asta pentru că pentru asta au fost concepute inițial. Acesta este și motivul pentru care am continuat să insist asupra modelului Takstar Pro 80, care erau gândite pentru muzică. HyperX Cloud nu oferă nimic în plus pe partea de hardware, înafara microfonului, iar pentru pasionații de gaming căștile pot fi considerate chiar în segmentul mainstream sper low-end fără o poziționare activă a sunetului.

Căștile Kingston HyperX Cloud sunt disponibil aici la un preț bun.